Introduktion: Sjuksköterskor har en nyckelroll i beredskapen för och vården av patienter under katastrofmedicinska insatser. I Sverige har händelseförloppet de senaste åren, till exempel gängkriminalitet, terrorattentat, covid 19-pandemin och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina ökat uppmärksamheten på sjuksköterskors kompetens att möta olika typer av katastrofer. År 2022 presenterade Socialstyrelsen en rapport där de beskrev detaljerade kunskaps- och färdighetsmål för utbildningar och övningar i katastrofmedicin. Samtidigt visar en nyligen publicerad svensk studie att sjuksköterskestudenter uppfattar sig ha otillräckliga kunskaper i katastrofmedicin.
Syfte: Undersöka i vilken utsträckning sjuksköterskeutbildningarna på grundläggande och avancerad nivå i Sverige bedriver utbildning i katastrofmedicinsk beredskap och civilt försvar.
Metod: En enkät skickades i november 2023 till alla de lärosäten i Sverige som erbjuder grund- och specialistutbildningar för sjuksköterskor (n=25). Enkäten bestod av 29 frågor relaterade till de kunskaps- och färdighetsmål för utbildning och övning i katastrofmedicin som Socialstyrelsen angett ut.
Resultat: 18 av 25 lärosäten besvarade enkäten och förekomst av utbildning var enligt följande:
• Sortering och prioritering av personer på skadeplats (n=16) eller på sjukhus (n=15)
• Sjukvårdens organisation och ledning på skadeplats/ sjukhus (n=15)
• Bedömning och omhändertagande av personer som utsatts för högenergetiskt våld (n=11)
• Principerna för sjukvård under höjd beredskap och krig (n=9)
• Sjukvårdens roll i totalförsvaret (n=5)
• Försvarsmaktens sjukvårdsorganisation och dess funktion vid väpnad konflikt/krig (n=2)
Konklusion: Resultatet tyder på att den utbildning som ges främst fokuserar på akutvård under normalförhållanden. Däremot brister utbildningen när det gäller att förbereda blivande sjuksköterskor på grundläggande och avancerad nivå att möta samt hantera situationer som inryms inom det civila försvaret.
ReferenserSocialstyrelsen. (2022). Nationella utbildnings- och övningsplaner för katastrofmedicinsk beredskap och civilt försvar samt nationell samordning av utbildning och övning. Redovisning av regeringsuppdraget S2021/02922
Robinson et al. (2023) Teaching extent and military service improve undergraduate selfassessed knowledge in disaster medicine: An online survey study among Swedish medical and nursing students. Front. Public Health 11:1161114.
Andersson et al. (2024). Are you ready: disaster response in nursing education: a cross‑sectional survey among Swedish universities and university colleges. Discover Health Systems 3:74
2024.
NKMK - Nationell katastrofmedicinsk konferens 2024, GFothenburg, 10-11 October, 2024.