Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Roos, Magnus
Publications (1 of 1) Show all publications
Roos, M., Salomonson, N. & Frances, S. (2019). En kollektivresa som andra. In: Anders Carlander, Patrik Öhberg & Elias Mellander (Ed.), Ingen kommer undan kulturen: (pp. 129-142). Göteborg: Göteborgs universitet: SOM-institutet
Open this publication in new window or tab >>En kollektivresa som andra
2019 (Swedish)In: Ingen kommer undan kulturen / [ed] Anders Carlander, Patrik Öhberg & Elias Mellander, Göteborg: Göteborgs universitet: SOM-institutet , 2019, p. 129-142Chapter in book (Refereed)
Abstract [sv]

Samhället ska säkerställa att personer med funktionsnedsättning får tillgång till transporter på lika villkor som andra. I detta kapitel jämförs personer med omfattande funktionsnedsättning och den övriga befolkningen i två Västsvenska kommuner (Göteborg och Kungsbacka) avseende hur ofta de använder kollektivtrafik och deras attityder till den. Samtidigt som den Västsvenska SOM-undersökningen distribuerades 2018 så skickades en enkät till samtliga personer i de två kommunerna som hade personlig assistans för grundläggande behov minst 20 timmar i veckan. Resultaten visar att personer med omfattande funktionsnedsättning använder kollektivtrafiken mindre frekvent än övriga befolkningen. De saknar i högre grad också uppfattning om kollektivtrafiken. Jämfört med befolkningen i övrigt anser fler personer med omfattande funktionsnedsättning att kollektivtrafiken inte är ett rimligt alternativ i deras vardag samt att de blir sämre bemötta av kollektivtrafikens personal. För att göra kollektivtrafiken mer inkluderande är det därför viktigt att undanröja hinder relaterade till personalens bemötande och inte enbart fokusera på tillgängligheten av vägar och fordon.

Place, publisher, year, edition, pages
Göteborg: Göteborgs universitet: SOM-institutet, 2019
Series
SOM-rapport, ISSN 0284-4788 ; 75
National Category
Business Administration
Research subject
Business and IT
Identifiers
urn:nbn:se:hb:diva-22188 (URN)
Available from: 2019-12-13 Created: 2019-12-13 Last updated: 2019-12-19Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications