Open this publication in new window or tab >>2016 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
I dagens samhälle är samverkan en viktig beståndsdel i många yrkesgruppers arbetsuppdrag. Samverkan ses oftast som något eftersträvansvärt och framställs i huvudsak som något posi- tivt. Förhoppningen är att samverkan ska innebära konstruktiva möten och utbyten på en gemensam arena och att en samlad kompetens kan skapa möjligheter för ökad förståelse för gemensamma frågor. Samverkansaktörer handlar dock alltid inom vissa strukturella ramar, och organisatoriska förutsättningar och riktlinjer kan skapa både möjligheter och hinder för reell samverkan.
I denna rapport presenteras en kartläggning och analys av en habiliterings specialpedago- gers samverkansmöten med vårdnadshavare och personal på förskolor och skolor. Syftet med rapporten är att studera den specialpedagogiska yrkesgruppens samverkansarbete samt att synliggöra specialpedagogens uppdrag vid habiliteringen. Aspekter som behandlas är bland annat det professionella uppdraget, språkbruk, organisation och struktur.
Rapporten vänder sig till dig som organiserar och/eller arbetar med samverkan kring barn i behov av särskilt stöd, studerar specialpedagogik på högskolenivå eller i övrigt har ett intresse av att fördjupa dig i samverkansfrågor. Sammantaget speglar innehållet i rapporten frågor om möjligheter och hinder för att skapa reella samverkansprocesser. Rapporten kan ge upphov till reflektion och problematiserande kring tvärprofessionella möten och organisation och genomförande av samverkan.
Place, publisher, year, edition, pages
Borås: Högskolan i Borås, 2016. p. 41
Series
Vetenskap för profession: rapport, ISSN 1654-6520 ; 39
Keywords
Specialpedagogik samverkansmöten barn elever föräldrar vårdnadshavare förskolan grundskolan habilitering
National Category
Pedagogical Work Other Social Sciences not elsewhere specified
Identifiers
urn:nbn:se:hb:diva-11113 (URN)978-91-88269-33-1 (ISBN)978-91-88269-34-8 (ISBN)
2016-11-032016-11-032016-12-14Bibliographically approved